de Mircea CĂRBUNARU
Antologia UtopIQa (Editura PIM, Iași, 2024) este o tulburătoare colecție de texte, în întregime de ficțiune, încadrabile într-o mare varietate de genuri literare, dar având ca trăsături comune: imaginația bogată și scrierea de calitate.
Un conglomerat literar de această factură, lipsit de teme restrictive, putea stârni confuzie în rândul cititorilor, dar nu o face. Dimpotrivă, acest volum este o evadare din rutină, tocmai prin diversitatea pe care o cultivă în cele trei sute de pagini.
Citind, descoperim o descătușare de energie și de creativitate scriitoricească cum rar se poate găsi într-o antologie de proză scurtă românească, poate și datorită faptului că reprezintă proiecția materială a unui website (https://utopiqa.ro/) care, în patru ani de existență, a reușit să adune autori remarcabili și scrieri de o certă valoare literară, mergând de la ficțiuni cu iz memorialistic, până la texte cu evidente trăsături de distopie, de utopie, fantasy sau science-fiction.
Prin urmare, în Antologia UtopIQa vom găsi douăzeci și cinci de scriitori foarte cunoscuți, din zona literaturii SF&F (și nu doar de acolo), cu condeie puternice, vibrante prin capacitatea de a surprinde trăiri, prin originalitate și capacitate de a face exerciții de imaginație uluitoare. Fiind al doilea volum de proză din tânăra istorie UtopIQa, văd o confirmare că vor apărea și alte antologii viitoare. Remarc astfel contribuția echipei care a stat în spatele acestei realizări editoriale de excepție: Adelina Pop, Doina Roman, Rodica Bretin, Marian Truță.
Autori: Cezarina Anghilac, Ciprian Apetrei, Dan Apostol, Anamaria Bancea, Rodica Bretin, Voicu Bugariu, Mircea Cărbunaru, George Cornilă, Oliviu Crâznic, Lucia Eniu, Gabi Gabrinov, Robert Gion, Eugen Gomboș, Mihail Grămescu, Cătălina Hașotti, Anca Ianchiș, Ciprian Măceșaru, Teodora Matei, Adrian Nicola, Mircea Opriță, Vlad Pasencu, Doina Roman, Roxana Ruscior, Adi G. Secară, Mircea Țara.