Asociația Culturală „Renașterea Buzoiană” a organizat în acest an cea de-a treia ediție a Concursului Național de Literatură SF și Fantasy, un eveniment dedicat scriitorilor pasionați de ficțiune speculativă. Iata si castigatorii:
Secțiunea Proză SF
- Mircea Ștefan Cărbunaru – Copilul stelelor
- Bogdan Mihai Bati – Traducătorul
- Mihai Dinu – Am venit
- Bianca Scurtul – Cele 1095 de zile
Secțiunea Proză Fantasy
- Nicolae Ariton – Vânătorul de îngeri
- Alexandra Ghenghea – Oracolul
- Marcus Albert Neghuț – Printre lumi
- Ioana Trif – Distrugătorul
Mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul Asociației Culturale „Renașterea Buzoiană”.
.
Flash-interviu cu tânărul autor brăilean Mircea Ștefan Cărbunaru
Ai fost surprins să obții premiul întâi la unul dintre cele mai bine cotate concursuri de literatură SF&F?
Am fost surprins. Nu mă așteptam să mă găsesc printre primii trei, mai ales că este primul concurs la care m-am hotărât să particip. Am luat această decizie fiindcă nu mi s-a părut atât de restrictiv din punct de vedere al tematicii și al cerințelor.
Cum cele două mari genuri, science-fiction și fantasy, sunt atât de largi, poți jongla cu orice temă îți dorești, pe oricare dintre subgenuri.
Ne poți spune câteva lucruri despre textul premiat, „Copilul stelelor”?
„Copilul stelelor” este o poveste SF mai aparte, o combinație între sci-fi și western. La noi, SF western este foarte puțin abordat, motiv pentru care mi s-a părut o alegere interesantă pentru a intra în concurs. Bănuiesc că a contat acest lucru. Nu am folosit elemente hard SF pentru că îmi place aria soft-SF și cea fantasy.
Este o poveste cu aer western tradițional?
Aparent, folosesc un cadru western, dar contextul general este unul science-fiction, interplanetar și o interacțiune între specii. În limita celor cinci pagini impuse de regulamentul concursului, am încercat să realizez cât mai bine ceea ce în SF și fantasy se numește „world building”. Dimensiunea restrânsă a textului a impus un ritm alert, sper pe placul cititorului.
Crezi că povestirea poate oferi ceva mai mult?
În mintea mea, „Copilul stelelor” este doar un cadru dintr-o poveste cu un potențial mult mai amplu. Poate că merită să fie descoperită la un alt nivel…
Şi să devină subiect de roman?
Da, dar poate dezvolta şi o colecție de povestiri. Mă gândesc la ceva asemănător cu „Peregrinările lui Tuf” (n.r. George R.R. Martin), doar că în acel univers western-SF. Voi vedea.
Interviu realizat de Redacţia ArtZONE SF
Puteți citi povestirile publicate de tânărul autor brăilean in ArtZONE SF aici.
Flash-interviu cu autorul Bogdan Mihai Bati
Din nou concurent în cel mai în vogă concurs de literatură SF&F din ultimii ani (n.r. – Concursul Național de Literatură SF și Fantasy, Ediția a III-a, 2024, organizat de Asociația Culturală „Renașterea Buzoiană”). Este o confirmare și o ascensiune, fiindcă proza semnată de tine, „Traducătorul”, s-a clasat pe locul doi. Cum apreciezi participarea din acest an?
Mă simt foarte apropiat de acest concurs, deoarece am debutat în scris la prima lor ediţie, când am câştigat menţiunea, tot la categoria SF. Faptul că acum am luat locul doi mă bucură enorm şi mă motivează să continui cu această pasiune, scrisul. În plus, în juriul acestui concurs este dl Mironov, care, prin activităţile sale de promovare a ştiinţei şi a literaturii SF, mi-a colorat copilăria şi adolescenţa în nuanţe care nu se văd cu ochiul liber. Sper ca acest concurs să fie mereu un prilej de bucurie pentru toţi participanţii şi cititorii lor. Pe această cale aş dori să-i felicit pe toţi câştigătorii, dar şi pe ceilalţi care au trimis texte. Sunt convins că misiunea juriului a fost dificilă.
Ce ne poți spune despre „Traducătorul”?
Din foarte multă lipsă de încredere în civilizaţie şi în acţiunile omenirii, un procent mare din povestirile mele se îndreaptă înspre ideea exprimată de Carl Sagan: Extinction is the rule. Survival is the exception. Luăm decizii îndreptate înspre creşterea averilor şi puterii personale sau colective (ca instituţie, ţară, etnie, religie, sau orice alt grup), fără a ne uita ce lăsăm în urmă. Traducătorul prezintă un astfel de scenariu, în care orgoliile ne împiedică să luăm contact cu fiinţe extraterestre, care ne-ar putea ajuta să migrăm dinspre stadiul de viaţă planetară înspre una galactică.
Genul ales îți este familiar sau preferi alte subgenuri SF&F?
Fiecare gen are farmecul lui. Ca cititor nu pot spune că prefer mai mult un gen sau altul. Mă bucur de orice carte antrenantă şi scrisă bine, în care apar extratereştri, nave spaţiale, tehnologii sau culturi străine de planeta noastră.
Dar ca scriitor?
Ca scriitor, când mă pun la tastatură scriu în funcţie de starea de spirit de moment: despre condamnarea omenirii, dacă sunt trist; ceva antrenant, cu acţiune multă, dacă sunt vesel; sau ceva copilăresc, poate chiar amuzant şi educativ, când sunt liniştit. Ca şi subgenuri, momentan încerc să trec prin toate (încă mai am de lucru aici) să am texte cât mai variate.
Ce urmează?
Mi-ar plăcea să scriu un roman SF care să poată fi recomandat copiilor începând cu şcoala primară. E un gen literar care aduce mult mai multă libertate şi imaginaţie între coperţi decât orice alt gen. În plus, în multe situaţii s-a dovedit a fi un gen vizionar, deoarece idei sau tehnologii din literatura SF au devenit în timp realitate. La modul practic, am în lucru un volum de proză scurtă în memoria tatălui meu. A fost pentru noi eroul de care are nevoie fiecare familie.
Interviu realizat de Redacţia ArtZONE SF
Puteți citi povestirile publicate in ArtZONE SF aici.