de Mircea CĂRBUNARU
În pofida titlului care pare să ducă spre radiografierea umorilor estetice din textele SF, în realitate, descoperim un cuprins mult mai complex. Volumul alcătuit din articolele apărute în diverse reviste literare, inclusiv în Pro-Scris (n.r. – publicaţie virtuală coordonată de Györfi-Deák György), aduce o perspectivă unică asupra creaţiei SF&F autohtone.
De exemplu, în prima jumătatea cărţii scoate la lumină numeroasele puncte comune dintre autorii autohtoni de limbă română şi maghiară, amintind că până în anul 1989 puteam găsi cu uşurinţă autori români traduşi în maghiară şi invers, ceea ce a dus, în mod natural, la îmbogăţirea ambelor culturi.
În a doua parte face incursiuni documentate în teme majore ale literaturii SF, eseistica sa axându-se pe trei direcţii de analiză: autori, opere şi idei; majoritatea provenind din creuzetul creaţiei science-fiction. Remarc încântat faptul că „Estetica imaginarului” (Editura Cristian PlusArt) poziţionează literatura SF&F într-un context cultural mai larg, chiar elitist, alături de marea literatură.
Obligatoriu trebuie să subliniez şi faptul că Györfi-Deák György este erudit, fără să revendice acest lucru, pentru că relaţia sa cu sursele de documentare este profundă şi uluitor de precisă. În acelaşi timp, are aplecarea minuţioasă a cronicarului care observă cu atenţie şi notează cu acribie lucruri şi fapte, întărind spusele scriitorului Marius Dobrin din prefaţa cărţii, că Gyuri rămâne, prin excelenţă, „un om al cărţii”.