de Mircea CĂRBUNARU
În spaţiul editorial autohton nu prea găsim romane grafice semnate de români. De data aceasta „Păsări aprinse” apărut în 2022 şi semnat de Andrei Puică (poveste şi desene), mi-a lăsat o impresie puternică. Autorul este un tânăr arhitect şi grafician care şi-a găsit identitatea artistică în occident. De altfel, această lucrare de excepţie, prin grafică şi conţinut, a apărut mai întâi în Franţa (2020) la Editura Les aventuriers de l’étrange sub titlul „Les Oiseaux lumineux”.
Romanul este o alegorie, un basm filozofic centrat pe ideea libertăţii şi a coexistenţei dintre bine şi rău, totul structurat pe o construcţie ciclică, aşa cum se întâmplă în viaţă, când sfârşitul devine un nou început. Povestea care se grefează pe aceste lucruri se petrece într-un univers închis, un oraş ca un atol spaţial care pluteşte printre stele, decimat de molimă, unde supravieţuitorii sunt vânaţi de spectre pentru a li se răpi sufletele numite „păsări aprinse”, ca o metaforă a libertăţii şi umanităţii.
O parte dintre noi, care am trăit în universul concentraţionar al comunismului, înţelegem mesajul romanului, dar pentru generaţiile tinere s-ar putea să fie o revelaţie uluitoare şi puternic intelectualizată.
Partea grafică este extraordinar de frumoasă şi detaliată, iar calitatea tipografică oferită prin Editura Grafic depăşeşte toate aşteptările. Stilizarea fină nu alterează forma ci o îmbogăţeşte, iar atmosfera apăsătoare este realizată din culori palide de mov, galben, verde şi albastru. În loc de concluzie, vă rog să reţineţi acest nume: Andrei Puică.
Păsări aprinse de Andrei Puică, Editura Grafic (hardcover)
Your writing has a way of helping me see the beauty in everyday moments.